Omet les ordres de franja
Passa al contingut principal
Skip Navigation Linksinici > Prepara el teu viatge

​​​​Menorca, el paradís submarí​


Aquesta illa, Reserva de la Biosfera, t'ofereix més platges i cales que Mallorca, Eivissa i Formentera, les altres tres estrelles de l'arxipèlag, juntes. I atresora els 200 quilòmetres de costa més exuberants d'Espanya. No et cansaràs d'explorar els seus fons marins. Paraula de bus.

Estacions Nàutiques i centres de busseig

Potser no ho sàpigues: al vaixell pots transportar tot el teu equip de busseig, incloses ampolles d'oxigen. Això sí, porta-les descarregades. I, una altra pista, si t'agrada el fons del mar: Maó, Ciutadella i Fornells presumeixen d'estacions nàutiques amb una oferta d'oci integral. Contenen centres de busseig, hotels, restaurants i empreses de lloguer de cotxes. Comptar amb vehicle és bàsic per accedir a algunes zones verges o remotes (guardeu el secret). Però, al vaixell també podràs portar el teu propi cotxe. Si no, llogar-ne un resoldrà el problema.

1. Primera etapa: Sant Lluís-S'Algar

A tan sols deu quilòmetres al sud de Maó es troba Sant Lluís, el primer poble d'Espanya on surt el sol. Hi ha un considerable nombre d'apartaments i hotels per allotjar-nos. Si t'atreu el seu estil, pots optar pels hotels rurals SonTretze o Biniarroca. La capacitat és limitada. Convé reservar abans. Les cales de Binissafúller, Biniancolla i Binibeca són de visita obligada. També la cala Rafalet, totalment verge. A quatre quilòmetres del nucli urbà trobaràs el centre de busseig S'Algar Diving. Allà imparteixen cursos per a tots els nivells.

 

Bautismo.jpg​​

Novells

Si mai has bussejat, hauràs 'bautizarte' en aquesta disciplina. En un curs introductori de dues hores aprendràs els fonaments bàsics i l'ús de l'equip. Després, a la platja propera, viuràs la teva primera immersió.

​PADI Open Water Diver

És la porta d'entrada al submarinisme de cotes profundes. Et acredita com a bussejador de mar obert a tot el món. Es requereix un certificat mèdic previ. El títol habilita per baixar fins a 18 metres amb un company sense supervisió. El Advanced Open Water Diver és el següent nivell. Permet immersions de fins a 40 metres.

Suggeriments per a bussejadors

Cova de la Font d'Aigua Dolça. Immersió entre S'Algar i Cala Rafalet. Una columna d'aigua dolça, bastant freda per cert, espera al final de la cova. Congres i pops observen ...

La Catedral. Enorme cova submarina situada a Cap d'en Font. Està il • luminada per la llum solar i el blau turquesa de l'aigua. Fascinant.

El Campanar.La immersió més espectacular, amb una escenografia única de estalagtites i estalagmites.

2. Segona etapa: : Fornells

Trenta-cinc quilòmetres separen Sant Lluís del municipi de Fornells. És un encantador poble de clara tradició marinera, amb port pesquer i esportiu, casetes blanques i menys de mil habitants. Percebràs un canvi en el paisatge. La costa és ara agrest i rocós: som al centre-nord de l'illa. Des de la Torre de Fornells hi ha una espectacular vista de la zona.

Menjar i allotjament

Si t'agrada menjar, estàs d'enhorabona. Fornells és un temple de la cuina tradicional. La caldereta de llagosta sap aquí com en cap altre lloc. Al centre, a tir de pedra de l'església, tens el restaurant Es Cranc. Si mentre menges vols veure l'activitat del port, una altra opció és el restaurant Es Port. El municipi fuig del turisme de masses. Per això s'ha de reservar abans allotjament. Hi ha un bon nombre d'hostals familiars de qualitat, apartaments o aparthotels.

Reserva Marina del Nord

Les aigües del nord de Menorca tenen l'etiqueta oficial de Reserva Marina.

Pregonda2.jpg

És de les últimes zones verges de la Mediterrània. Aprofita-ho per obrir bé els ulls sota l'aigua. Hi ha dos centres principals de busseig. El Diving Center Fornells, i el centre de busseig Diving Menorca, situat a l'Hotel Club Carema Platja

Suggeriments per a bussejadors

Illa de Porros.És el límit nord de la reserva marina. Els bussejadors més experimentats baixen fins a 30 metres per contemplar de prop impressionants mers i barracudes.

Covas d’es Llamp.

Platges: veure per creure

Hi ha una sèrie de cales i platges a la costa nord que no pots deixar de veure.

Cala Tirant.En algunes zones es pot caminar fins a cent metres a l'aigua sense haver de nedar. Molt utilitzada per windsurfistes pel vent de Tramuntana. El mateix que la Platja de Ses Salines.

Cala Pregonda. Pur espectacle visual. El més semblant a un paisatge lunar. Mike Oldfield va il • lustrar la portada del seu àlbum Incantations amb una imatge de la cala. Millor veure que descriure.

Cabo Cavalleria. Emblemàtica per la seva inconfusible far. Alberga tres petites i encantadores cales de còmode accés.

3. Tercera etapa: Ciudadela

Altres 35 quilòmetres separen Fornells de Ciutadella, segona ciutat menorquina per població. És l'oest de l'illa. T'esperen carrers estrets i plens d'encant, la catedral de Menorca i, per descomptat, el seu bellíssim port to. Aquí de vegades és possible contemplar l'espectacular rissaga, un fenomen d'oscil • lació del mar que fa pujar de nivell als vaixells fondejats.

​Suggeriments per a bussejadors

Hi ha un bon grapat de centres de busseig a Ciutadella. Entre ells destaca l'escola Scuba Plus, associada a l'Estació Nàutica de Menorca, i el Diving Center Ciutadella.​​

Bautismo.jpg

La Ruta dels Mers. És una immersió paral • lela a la costa, amb una profunditat màxima de 18 metres. L'objectiu és tafanejar una multitud de petites grutes en què predominen els meros.

Pont d'en Gil. El sant grial per als amants de les grutes. Es tracta d'una cova de 200 metres de llarg amagada sota un pont rocós. Congres, gambes i ermitans apareixen enmig de congostos, estalactites i estalagmites. Descens a 18 metres.

El submarí.Una gegantina roca submergida la proa s'assembla a la d'un submarí nuclear. Recorregut també de grutes i cavitats a una profunditat de 22,5 met

s.

Francisquita. Un viatge al • lucinant sol per als més experimentats. Visita a un vaixell de càrrega espanyol enfonsat el 1952. Reposa en un fons rocós habitat per congrios.

Malakoff. També per bussos experts. En aquest cas, s'observen les restes d'un vaixell francès que va naufragar en 1929 després d'una col • lisió amb una altra embarcació provocada per la boira.

Tres cales per gaudir

 

Cala Turqueta. Una de les més famoses de Menorca per les seves aigües blaves i la seva fina sorra. Has d'arribar amb cotxe, deixar-lo al aparcament de la platja i caminar deu minuts per arribar.

Cala Macarella. . Imperdonable perdre. Molt a prop de l'anterior, a menys de deu minuts caminant. Ambdues rivalitzen en bellesa.

Cala Galdana. Amb un ambient familiar, es poden llogar embarcacions per fer una passejada, veure gran part de la costa i fer snorkel, és clar. ​