Omet les ordres de franja
Passa al contingut principal
Skip Navigation Linksinici > Prepara el teu viatge

​​​​Soroll i foc a les Falles (i més)​

​​Mapa rutas baleares

En l'aire s'intueix la primavera, sonen els petards i l'olor de pólvora se sent gairebé des del port de València... Han esclatat les Falles! Però no et pensis que les de la capital són les úniques: carrega el cotxe al ferri i podràs comprovar que, del 15 al 19 de març, en desenes de municipis de Castelló, Alacant i València se celebra l'arribada de la nova estació amb art, bon humor, foc, soroll i moltíssima diversió.

Mascletá Valencia 2013

1. València

El 19 de març, la nit valenciana s'encén durant l'apoteosi de la "cremà". El foc consumeix més de 750 falles (tant infantils com grans, d'unes 400 comissions o agrupacions falleres) en diversos punts de la ciutat; un final de festa que impressiona tothom que el veu per primera vegada: les flames gegantines s'emporten tot el que és negatiu i la ciutat ressorgeix de la cendra. Però fins que arriba la gran nit de les Falles, una festa declarada d'interès turístic internacional, passen moltes coses a València, i aquí te n'oferim una breu guia perquè no te'n perdis ni una.

Exposició del Ninot: art de cartó pedra. A mesura que els dies avancen, podem observar una petita mostra dels monuments fallers, alguns dels quals són exquisits: creacions en què l'art, la sàtira i la crítica social es combinen en grans construccions de poliestirè, fusta i cartó pedra. Cada comissió fallera tria un ninot de la seva falla per exhibir-lo des dels primers dies de febrer fins al 15 de març, en la mostra que s'organitza a l'esplanada del centre comercial Nuevo Centro (av. de Pius XII, 2). D’aquesta col•lecció sortiran, per votació popular, els ninots indultats, tant el gran com l'infantil; tots dos se salvaran de la cremada i passaran a formar part del Museu Faller (Monteolivete, 4). A més de tots aquests ninots, el centre mostra imatges de les millors falles de cada any. Està obert de dilluns a dissabte, de 9.30 h a 19.30 h, i l'entrada costa 2 euros; els diumenges i festius (de 9.30 h a 15.00 h) l'entrada és gratuïta. Durant la setmana de vigílies hi ha diverses oportunitats per menjar paelles populars. El dia 7, per exemple, hi ha dues opcions: al migdia, a la falla de Vicent Sancho Tello-Xile; i, a la nit, a la falla Arxiduc Carles-Xiva. El preu de la inscripció, per als visitants que no són fallers, és de cinc euros. Aquí es produeix un fenomen màgic: l'arròs sempre surt boníssim, per molt massificat que sigui l'acte.

paella valencia

La "mascletà"!Tornant a mirar el calendari, a partir de l'1 de març hi ha una cita diària, a les 14.00 h, a la plaça de l'Ajuntament. L'estrèpit i l'olor de pólvora conquereixen el centre de la ciutat amb la "mascletà", en què exploten centenars de petards davant la mirada de milers de valencians. A València, durant aquests dies, el soroll no s'atura. No t'espantis si al matí, ben d'hora, sents explosions en qualsevol punt de la capital. Es tracta de la "despertà", menys coneguda que la "mascletà", però igual de sorollosa.

La "plantà": les falles prenen els carrers.La setmana fallera comença el 15 de març i, durant la matinada del 15 al 16, els fallers s'afanyen treballant en la "plantà", que és la col•locació de les falles. Al matí, els 760 monuments grans i petits omplen de color i emoció els carrers valencians i resten visibles per a tothom fins al dia 19. No hi ha cap més remei que rondar pels carrers de la capital per admirar els millors monuments, autèntiques obres d'art que cremaran el dia 19. Algunes de les més espectaculars, incloses en l'anomenada Secció Especial, són les falles de Na Jordana, plaça del Pilar, Convent de Jerusalem, Almirall Cadarso-Comte d'Altea, Regne de València i Sueca-Literat Azorín. L'Oficina de Turisme de l'Ajuntament de València ofereix visites guiades.

Focs artificials.Una festa a València no és festa si el seu programa no inclou focs artificials. Del 15 al 18 de març, a les 24.00 h, el passeig de l'Albereda resplendeix i brilla en un esclat de soroll i llum. Els focs artificials atrauen milers de valencians i visitants en un espectacle que adquireix dimensions gegantines el dia 18: la Nit del Foc ofereix una exhibició probablement única arreu del món.
​​nit del foc

Què me'n dius, d'un descans? Música, traques, pólvora… Relaxar-se una mica no aniria gens malament. Un bon pla: el passeig per la platja de la Malvarrosa i el port, remodelat per a la Copa Amèrica 2007. Seràs testimoni d'una moda en expansió: els patins. I en ple mes de març, a l'hora de berenar, s'ha de fer cas dels valencians i dels seus dubtes: una tassa de xocolata amb bunyols o una orxata fresqueta? La millor solució serà tastar-les totes dues i, així, fer un últim homenatge a l'hivern abans de rebre el bon temps amb els braços oberts. A Fabián (Ciscar, 5) podem assaborir una exquisida orxata o una xocolata calentona. Si vas a El Siglo, entre la plaça de la Reina i la plaça de Santa Catalina, podràs tastar una altra deliciosa orxata i els típics fartons. I després, més festa.

Però, on són les falleres? L'espectacularitat dels vestits tradicionals arriba a dimensions extraordinàries els dies 17 i 18 de març, quan les falleres participen en l'ofrena floral a la Mare de Déu dels Desemparats. Les comissions falleres van arribant a peu a la plaça de la Verge, des dels seus barris, a partir de les 16.00 h i fins ben entrada la nit. Amb els rams de flors es crea un tapís de 15 m d'alçada, i el mantell de la Mare de Déu es decora amb clavells.

La gran nit de la "cremà". Foc. Llum i calor. Pot semblar una contradicció, però la feina dels artistes durant tants mesos guanya sentit en el moment en què desapareix. La nit del 19 de març tot crema a València i és el gran moment de l'any. A les 22.00 h comença la "cremà" de les falles infantils; mitja hora més tard es crema la que ha guanyat el primer premi de la Secció Especial de València, i a les 23.00 h s'encén la falla infantil de la plaça de l'Ajuntament. Amb les falles grans es repeteix el mateix procés: a mitjanit cremen totes les falles, després la que ha estat triada com la millor i, finalment, per tancar les festes, es crema la de l'Ajuntament. La nit es va apagant a València i la festa s'acaba, però després tot torna a començar; el cicle de la vida reprèn el seu camí. Benvinguda, primavera!

Quema de ninot

A les Falles de València hi assisteixen anualment un milió i mig de turistes (sumant el total de dies), o sigui que potser t'atiparàs de tanta gent. Si et passa això, agafa el cotxe i comença a circular. No hauràs d'anar gaire lluny per trobar altres falles de bona qualitat, però més relaxades.

2.Sagunt

Les falles de Sagunt, d'interès turístic nacional, són una altra explosió de llum i xivarri, a mitja hora de la capital en direcció nord (autovia V-21). La cavalcada d'humor faller, la "plantà" i l'ofrena de flors a la Mare de Déu dels Desemparats són els actes més representatius, però no podem oblidar la "cremà": en les fogueres gegantines es cremen unes 60 falles que representen amb ironia i sàtira escenes de la vida política i social. No tot es crema, perquè aquí també s'indulta un ninot. I potser no ho sabies: la platja del Port de Sagunt és de les millors de la Comunitat Valenciana. Com la de Canet d’En Berenguer, a quatre passes.

3. Alzira

Si condueixes 35 minuts amb cotxe des de València (cap al sud per la V-31 i A-7), podràs conèixer les Falles d'Alzira, també declarades patrimoni d'interès turístic nacional. Les comissions falleres planten 70 monuments que també es cremen el dia 19 de març, però els dies grans de la festa (a partir del 16) hi ha moltes altres activitats. Entre l'olor de pólvora i dels típics bunyols, destaquen l'ofrena floral a la Mare de Déu del Lluch, la cavalcada de disfresses i, sobretot, la gresca als carrers. Els casals (grans paradetes de fira) i les revetlles entretenen el visitant fins a la matinada.​

4. Dènia

Les falles de Dènia són, sens dubte, unes de les més espectaculars de la província d'Alacant. Des de València has de conduir una mica més d'una hora per l'AP-7 per poder admirar unes festes que inclouen, evidentment, "mascletaes", cercaviles, música i la "cremà". La gran diferència d'aquesta nit de foc és que les falles es cremen de manera esglaonada (des de les 22.00 h fins a les 3.00 h), una idea perfecta perquè puguis veure el màxim de monuments en flames. També és molt bona idea gaudir de la seva platja, tan llarga que s'encadena amb la de la veïna Oliva.
falleras de Denia

5.Gandia

L'AP-7 ens porta en menys d'una hora fins a Gandia, al sud de la província de València. A més de veure-hi cremar les falles, en aquesta localitat pots assistir a altres esdeveniments tradicionals, com ara les vistoses cercaviles de les comissions de falles, que recorren la ciutat acompanyades de bandes de música. A Gandia es conserva molt aquesta tradició i hi assisteixen tots els fallers i les falleres: la processó i la missa posterior que se celebra en honor de sant Josep a la col•legiata. Aquestes festes també són d'interès turístic nacional, com l'aclamada platja Nord, a tot just uns quilòmetres del centre: fa gairebé tres quilòmetres i té una faixa de sorra de 85 metres. Si fa bo, no hi ha res comparable a prendre un refresc en una de les seves terrasses i "apartar-se" del foc festiu.

6. Xàtiva

Cap a l'interior, encara a la província de València, seguint l'A-7 trigarem uns 45 minuts a arribar a Xàtiva, on se celebren unes falles amb categoria de festa d'interès turístic autonòmic. Aquí es planten 18 falles grans, el mateix nombre de petites, dues de municipals i d'altres elaborades per les escoles i, fins i tot, les associacions de pensionistes i jubilats: la festa està arrelada almenys des del 1865. Abans de la gran nit de la "cremà", Xàtiva es diverteix organitzant activitats com ara el concurs de teatre, la paella gegant, cavalcades, desfilades, ofrenes de flors, exposicions i concerts.

7.Borriana

Només cal agafar la ruta que ens duu a Sagunt (i conduir una miqueta més) per arribar a Borriana en uns 45 minuts. Val la pena conèixer les festes d'aquest poble, estendard faller a la província de Castelló. La tradició fallera a Borriana es remunta a l'any 1928, en què un grup de veïns van decidir muntar en l'actual plaça de la Mercè el que seria el primer monument de la ciutat. Gairebé cent anys després, el 19 de març cremen 36 falles en la "cremà".
 

8.Benicarló

En aquest cas parlem d'unes falles molt joves, nascudes el 1973, però d'una gran qualitat artística. A Benicarló (Castelló), a 140 quilòmetres de València (i a una hora i mitja per l'AP-7), després d'una setmana de traques, coets, focs artificials i "mascletaes", es cremen 13 preciosos monuments fallers.
Fallas de Benicarló- ninot

9.Castelló de la Plana

No tot són falles a la Comunitat Valenciana durant el mes de març. La capital de Castelló (a menys d'una hora amb cotxe des de València per l'AP-7) celebra les Festes de la Magdalena, declarades d'interès turístic internacional. Duren nou dies i comencen en dissabte (aquest any, el 7 de març), amb trets de coets i "mascletaes". El moment més emotiu es viu el primer diumenge, amb la romeria de les Canyes. Milers de persones acudeixen a l'ermita del turó de La Magdalena, a uns vuit quilòmetres de Castelló, i quan tornen a la nit s'encenen les gaiates, l'element distintiu de les festes. Es tracta d'un monument il•luminat, d'uns cinc metres d'alçada, que representa els gaiatos i els fanals que, segons la tradició, van fer servir els primers pelegrins per veure el terreny. A més dels castells de focs artificials, tampoc no et pots perdre la Nit Màgica, el dimarts, amb un gran espectacle de correfoc.
Imagen de los Correfocs.

Rep la primavera amb l'esperit festiu que es mereix!